Wij dachten eigenlijk dat chili con carne een Mexicaans gerecht was, maar het komt uit Texas! Een van de oudste recepten voor dit stoofgerecht van chilipepers en vlees dateert van 1850, te vinden in een boek over de Amerikaans-Mexicaanse oorlog. Een oorlog waarbij Amerika steeds een stuk zuidelijker trok. Oorspronkelijk bestond het gerecht uit gedroogd vlees en chilipepers dat door de strijdende regimenten met ui in water werd gestoofd.

Gelukkig ontfermden de Texaanse en Noord-Mexicaanse vrouwen zich vervolgens over het recept. Deze ‘chili-queens’ perfectioneerden de stoof en voegden er tomaat en bonen aan toe, en specerijen als komijn, mais en paprika en verschillende soorten pepers. De chili vond gretig aftrek in zogenaamde ‘chili-joints’, waarna het gerecht zich over heel Amerika verspreidde. De Texanen zijn er zo trots op, dat chili con carne in 1977 werd uitgeroepen tot het officiële gerecht van de staat Texas.

Met dank aan de rijke, diepe smaken van het gerecht maakt het ook zonder vlees een geweldig bord comfort food: chili sin carne dus. In Amerika schijn je ook chili verde, of blanco te hebben, maar voorlopig zijn we dik tevreden met het origineel.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door