Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Chimichurri

Koken uit de Krat: Chimichurri

0
Meatless burgertjes van Sparc Kitchen met chimichurri, aardappel-bataatpuree, maiskolven en een venkel-tomatenslaatje.

Chimichurri, een van oorsprong Argentijnse saus, is een condiment. Condimenten zijn de achtergrondzangeressen van de keuken: ze zijn bedoeld om iets anders nóg beter tot zijn recht te laten komen. Mayonaise bij friet, piccalilly bij een boerenkoolstamppot, bearnaisesaus bij entrecote. Allemaal condimenten.

Cimichurri met de klemtoon op chi en ri, zo hoorden we bij een Zuid-Amerikaanse collega van Jamie Oliver. Een saus op basis van azijn, olie en verse kruiden zoals oregano en peterselie. Knoflook mag niet ontbreken, net zo min als peper. Een heerlijke saus om gerechten extra pit te geven. Argentinië en Uruguay claimen de chimichurri, maar over de hele wereld eten we zulke zoetzure kruidensauzen. Denk aan salsa verde, of chermoula. De chimichurri werd gebruikt om het beroemde Argentijnse rundvlees te vergezellen, maar is ook lekker bij vegetarische burgers, of door pasta met gegrilde groenten en bij geroosterde bloemkoolsteak. Varieer vooral met de verse kruiden: deze saus leent zich er voor om aan te passen aan je eigen smaak.

Inger Boxsem en Het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat