Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: de liefde voor ‘halloemi’

Koken uit de Krat: de liefde voor ‘halloemi’

0
Recept Halloemi met een gevulde couscoussalade, zomerpostelein, en gegrilde courgette.

Doordat we vaker vegetarisch zijn gaan eten kregen wij een nieuwe liefde. De liefde voor halloumi, bedoelen we. Deze kaas, oorspronkelijk van Cyprus, is een mengeling van geitenkaas en schapenkaas, soms een scheutje koemelk. Qua smaak heeft halloumi wel wat weg van feta (de echte, Griekse, die beetje zoutige). Maar de X-factor is de structuur. Kaasmakers verhitten de wrongel van halloumi en dat levert de rubberachtige structuur op, vergelijkbaar met die van mozzarella.

De Nederlandse variant in de Krat komt van De Vreugdehoeve in Zwolle, een Nederlandse schapenmelkerij. Hier dus geen geit of koemelk, maar voor de rest zijn de kwaliteiten hetzelfde. O ja, en omdat de naam beschermd is heet de Hollandse variant ‘halloemi’. De kaas is niet kieskeurig: hij kan in de oven, wie halloumi bakt en meteen eet is verkocht: knapperig en smeltend tegelijk. Met de couscoussalade uit onze Gemakskrat Vega is de halloumi vakantie op een bordje, wat ons betreft.

Laat je verleiden! Inger Boxsem en het Team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat