Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | de Opperdoezer

Koken uit de Krat | de Opperdoezer

0
Recept | Opperdoezer aardappelen met romige spek-mosterd-champignonsaus en frisse sperzieboontjes

Je kan je weer gaan verheugen op alle seizoensgroenten. Asperges of de eerste tomaten. Bladgroenten die weer opduiken na de winter, en ook, ja zelfs, de eerste boerenkool of pompoen.

Hoewel iets nederiger van smaak zijn ook nieuwe aardappelen in trek. Aan het eind van het seizoen kan je soms wat worstelen om nog wat sjeu uit de piepers te krijgen, in het nieuwe seizoen gaat dat weer bijna vanzelf.

Met Opperdoezer ronde bijvoorbeeld: de royalty onder de aardappels. Opperdoezer is een Beschermde Oorsprong Benaming, zoals de AOP in Frankrijk. Alleen excellente exemplaren van de aardappels die in Opperdoes groeien mogen zo heten. Vanwege hun dunne, kwetsbare schil worden ze met de hand geoogst.

Ondanks deze chique hebben ze een beetje slechte naam, vanwege hun putjes en pitjes. Ze zijn lekker, maar bewerkelijk. Niets van aantrekken, je kookt ze bovendien met schil en dan haal je daarna – als je het echt wilt – de pitjes er makkelijk uit. Elke kenner zal je aanraden ze met een kommetje gesmolten boter te eten, maar met een paddenstoelenroomsaus gaan ze vast ook schoon op.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat