Home Overzicht Buurtpark Bella Vistapark met z’n monumentale watertoren

Buurtpark Bella Vistapark met z’n monumentale watertoren

0

Het Bella Vistapark is een buurtpark voor het Amstelkwartier. Het is ook de naam van het voetpad door het park. Het park, dat al langer bestond als onderdeel van Park Somerlust, werd vernoemd naar een buitenplaats aan de Amstel. Het park ligt in het verlengde van de insteekhaven met de Zuidergasfabriekbrug en loopt door tot de Amstelstroomlaan.

Oost biedt je prachtige parken waar wel wat te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar het Bella Vistapark. Daar en in de nabije omgeving valt meer te doen dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.
Flora en fauna

Het Bella Vistapark ligt vlakbij het populaire Park Somerlust. Met ongeveer 10.000 m2 aan vaste planten, oude monumentale bomen en zo’n zeventig nieuwe bomen is het Bella Vista Park het groene hart van het Amstelkwartier.

Daarnaast heeft het park een hoge ecologische waarde, met bomen en beplanting voor elk seizoen zodat het er elk jaargetijde mooi is en aantrekkelijk voor mens en dier.

Het park is deels circulair aangelegd door hergebruik van de klinkers van de vroegere wegen.

Activiteiten

Op twee plaatsen in het park zijn speelplekken. Een voor de kleintjes en een speelplek voor de grotere kinderen.

Horeca

In het park is geen horeca aanwezig. Maar aan de andere kant van de insteekhaven is café tHuis aan de Amstel via het Eerste Amstelvlietpad bereikbaar.

Historie

Tot in de 21e eeuw stonden op de plek waar nu het park is gebouwen van het GEB en een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Door de introductie van deze nieuwe naam, werd Park Somerlust beperkt tot de strook langs de Amstel.

Monumenten en kunst

Aan de zuidrand een titelloos werk van André Volten. Hij maakte het buitenbeeld voor hoofdkantoor van het voormalige Gemeente-Energiebedrijf (GEB) aan de Spaklerweg. Het kunstwerk werd daar geplaatst op 23 mei 1985. In 2020 heeft het z’n plek in het Bella  gekregen.

Het kunstwerk is opgebouwd uit drie scheve kubusvormen die met elkaar verbonden zijn. Het beeld heeft vier oude verflagen, waarvan er twee zwart zijn en twee aluminiumkleurig. Hierop is in 2020 een vijfde, aluminiumkleurige, verflaag aangebracht.

Midden in het park staat het gezichtsbepalende rijksmonument, de Watertoren. De 45 meter hoge toren is gebouwd in 1911 als onderdeel van de Zuidergasfabriek. Het is een markant bakstenen bouwwerk vanwege de vele aangebrachte ornamenten en natuursteen. De watertoren had drie reservoirs voor verschillende soorten water. Het krijgt een publieke functie met ander andere een publiek toilet.

Bij het park staan ook twee rijksmonumenten, het directiegebouw en de hoofdopzichterswoning van de voormalige Zuidergasfabriek. Deze monumenten krijgen een woonfunctie.