Home Eten&Drinken Koken uit de Krat | De portobello

Koken uit de Krat | De portobello

0
Recept | Portobello gevuld met ricotta en citroenrasp met geroosterde venkel en spaghetti aglio olio.

De portobello is een heerlijk duizend-dingen ingrediënt in de keuken. De uit de klauwen gegroeide kastanjechampignon leent zich voor oeverloze toepassingen. Anders dan de kleine broertjes blijft de structuur van de paddenstoel stevig, wat hem een geliefd vleesvervanger maakt. Grillen, stoven, vullen, omvormen tot burger, vrijwel alle toepassingen zijn geslaagd.

Over de herkomst van de naam gaan vele verhalen. Sommigen menen dat het verwijst naar Portobello Road in Londen, wat volgens ons toch echt een antiekmarkt is. Anderen menen dat de paddenstoel is genoemd naar Porto Bello in Panama, waar de Engelsen en Spanjaarden met elkaar op de vuist gingen. En als buit de paddenstoelen meenamen?

In ieder geval wijzen we jullie graag nog even op de geslaagde combi van de gevulde portobello met de spaghetti aglio e olio. Een subliem voorbeeld van de cucina povera, of armeluiskeuken. Dit gerecht is veel meer dan de som der delen. De gefruite knoflook maakt de olie notig, die zich diepsmakend mengt met het zoute pastawater. En dat vormt dan weer een fijne amourette met de citrus-ricotta.

Inger Boxsem, en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat