Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Harissa het zusje van de familie Pittig Pikant

Koken uit de Krat: Harissa het zusje van de familie Pittig Pikant

0
Recept: Dorade met traybake van bloemkool, rode ui en koolrabi met harissadressing en linzenpuree.

Harissa is het mediterrane zusje van de familie Pittig Pikant. Een saus die knettervers natuurlijk het lekkerst is maar je hebt niet alle dagen corona-tijd. Dus uit een potje of tube werkt ook prima. De basis bestaat uit rode pepers. Denk daar knoflook en specerijen bij: wat komijn, koriander, een vleugje kaneel geeft diepte aan de saus. Niet vergeten geroosterde paprika toe te voegen, dat maakt de Noord-Afrikaanse harissa zo zwoel.

De harissa gaat in een dressing over de traybake groenten. Die hebben in de oven al een fijne umami-oppepper gekregen, en de hitte van de harissa versterkt dat. De smaak is fijn, maar stiekem vinden we vooral het ontwerp van het doosje en de tube harissa geweldig. Je waant je meteen in het zuiden. Bij gebrek aan museumbezoek deze dagen kun je in je keuken voor de lol een mini-expositie maken: het tubetje harissa naast een bus La Baleine zeezout, dan misschien een fijne olijfolie – die hebben al snel een lekker retro uiterlijk – een pot basilicum en afsluiten met een blikje sardines. Van Ortiz, sowieso ongeveer de lekkerste, of van de Amsterdamse Blikjesfabriek. Mooi en verantwoord.

Eet smakelijk, Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat