Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Drentse Aa winteryoghurt

Koken uit de Krat: Drentse Aa winteryoghurt

0
Roti met een curry van palmkool, koolraap en ei.

Aan de Hunebedweg in Rolde vind je het biologische zuivelbedrijf Drentse Aa. Het bedrijf is genoemd naar de Aa, de enige beek in Nederland die zijn natuurlijke loop volgt en die door een wonderschoon natuurgebied meandert.

…niets ontbreekt, niets is overbodig
het is te eenvoudig om te begrijpen
te vanzelfsprekend om te beschrijven
zo ligt het daar…

dichtte Rutger Kopland over het water.

Het zuivelbedrijf werkt met deze strofe in het achterhoofd, lijkt wel. Er wordt op waarachtig ambachtelijke manier zuivel gemaakt: alle melk komt uit de buurt en op de volle melk ligt een laagje room. Hun karnemelk wordt nog verkregen door écht karnen, het proces waarbij vetdeeltjes in verzuurde room worden gescheiden van het vocht, met als resultaat boter, en karnemelk.

Wij zagen hun winteryoghurt en konden deze niet laten staan: smakelijke zuivel aangevuld met kers, appel en kaneel. Daar kan geen haute cuisine tegenop. De Krat-chefs krijgen ‘m als extraatje, bij wijze van nieuwjaarsgroet. Alle goeds gewenst in 2021!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept Het recept wordt je aangeboden door de Krat