In de schijnwerpers, een heel tof Rotterdams bedrijf: Mixblik. Bij dit leer-werkbedrijf koken nieuwe Rotterdamse vrouwen smakelijke maaltijden uit hun moederland. De gezonde, vegetarische maaltijden zitten in blik (makkelijk klaarmaken!), met etiketten waar de zon meteen van gaat schijnen.

Mixblik heeft een eigen fabriek, waar de (laaggeletterde) vrouwen met een migratie-achtergrond zich kunnen ontwikkelen. Ze koken er niet alleen, maar leren er ook verkopen, machines bedienen, administratie voeren en Nederlands spreken. Door het tweejarige traject van coaching en scholing bouwen de dames een netwerk op, ontplooien zich en kunnen dan volledig meedraaien in de Nederlandse samenleving.

Een schitterend initiatief, zeg nu zelf, en daarnaast ook nog eens erg lekker. De sauzen en stoofpotten zitten bomvol smaak. Denk aan een linzenstoof uit Afrika, of cachupa; een maaltijdsoep uit Kaapverdië.

Je hebt ook silsi, een pittige tomatensaus uit Eritrea, gemaakt met gesmoorde ui en wel twintig verschillende kruiden. In Eritrea eten ze de saus met een platbrood, maar het kan ook gegeten worden met een rijst-linzen duo, met lekker veel verse groenten ernaast.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat