De 21-jarige Lena Hessels brengt 1 december haar nieuwe album uit met originele elektronische popsongs. Door haar vader Terrie Hessels, gitarist in The Ex, zette ze haar eerste schreden op het muzikale pad. Samen met haar vriend Tender Blom, gitarist in Pip Blom, ontwikkelde ze haar eigen muzikale sound. Onze muziekredacteur, Oscar Smit, had een prettig gesprek met de enthousiaste jonge muzikant, die sinds kort in Oost woont.

Lena Hessels is niet al te lang geleden vanuit Wormer naar Oost verhuisd. Ze woont daar samen met haar vriend Tender Blom, muzikant uit de succesvolle band Pip Blom. Lena voelt zich al aardig thuis in Oost: ‘Hier voelt het dorps aan, met de rust en gezelligheid van een dorp, maar dan wel in de stad. De parken, ze woont vlakbij Frankendael, in de buurt zijn lekker. Ik kom uit een dorp en ben opgegroeid naast een polder, dus dat groen hier geeft je het idee van buitenlucht.’

Lena begon al vroeg met gitaarspelen. ‘Dat was voor mij een logisch beginpunt. Mijn vader speelde gitaar dus dacht ik ‘dat ga ik ook eens proberen’. Daarnaast was ik groot fan van Taylor Swift en ze schrijft al haar songs op de gitaar. Voor mij als jong meisje was dat een soort van ‘OK, blijkbaar gaat dat zo dus dan ga ik het ook op die manier proberen’.’ Tegenwoordig neemt ze een beetje afstand van haar gitaarliedjes, die vorig jaar zijn verschenen op het album ‘Billow’ (Terp Records). Lena is nu bezig met elektronische popmuziek, een ontwikkeling die geleidelijk gegaan is.

‘Toen ik met de gitaar bezig was wist ik eigenlijk al heel goed dat ik popmuziek wilde maken, maar dan meer elektronische georiënteerde muziek. Ik wist alleen nog niet zo goed hoe. Ik wist niet hoe een synthesizer precies werkte en hoe je beats kon maken. Ik ben op zoek gegaan naar het geluid wat ik precies wilde. Ben toen met Casper van de Lans, uit de band Personal Trainer, liedjes gaan maken. Hij had een synthesizer. Intussen was ik ook op de computer bezig. Dat was met al die plug-ins en geluiden, een hele ontdekkingstocht. Vervolgens ontmoette ik Tender Blom. Wij waren allebei fan van hiphop. Hij was net begonnen met het maken van beats. Die vond ik heel vet en we besloten samen liedjes te gaan maken.’

https://www.youtube.com/watch?v=F01eWylWQS0&t=10s

Albumtrack: Take Me Home

Die liedjes, bijeen gebracht op het nieuwe album ‘If Not Now Then When Will It Be All I Ever Wanted’. Ze kwamen vooral tot stand in hun huiskamer waar ze met een computer, een goede geluidskaart, een microfoon en stel lekkere speakers, een eigen studio set-up hebben. Echter, sommige songs zijn opnieuw opgenomen in de Katzwijm Studio (de voormalige Next To Jaap studio) ergens in de Bollenstreek. Bijna al het materiaal van het vinylalbum is het afgelopen jaar al digitaal verschenen. ‘Dat is heel leuk, maar het is ook een fijn gevoel als je het vast kan houden, als je iets hebt dat je aan iemand kunt geven, als er iets fysieks is. Dan vind ik een plaat het mooiste medium.’ Die plaat is nu uit op het label van haar ouders, Terp Records. Maar ook op haar eigen labeltje Lena Hessels Records. Beide labelnamen staan op de hoes. Haar moeder, Emma Fischer, heeft meegeholpen met de originele, sobere, vormgeving van de plaat.

Live in TivoliVredenburg 2022

Check lenahessels.com | www.facebook.com/lenahessels | terprecords.nl