Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Snelle erwtensoep

Koken uit de Krat: Snelle erwtensoep

0

De kans dat we erwtensoep eten na afloop van een flinke schaatstocht is klein, maar gelukkig is het regelmatig toch zo fris dat je zin krijgt in deze Hollandse klassieker.

Zoals vaker met klassiekers zweert elke kenner bij zijn eigen recept: met of zonder varkenspootjes, wel of geen wortel en prei, wel of niet een nacht laten staan. Het is ons eigenlijk om het even. De Hollandse variant kan niet zonder spek en/of rookworst, maar maak je een vega-erwtensoep dan loont het de moeite de soep eens anders dan anders te laten smaken: door korianderzaad, paprika en komijn, bijvoorbeeld. De oosterse varianten zijn vaak ook wat meer vloeibaar dan onze ‘snert’.

Waar het woord snert vandaan komt weet eigenlijk niemand. Er zijn suggesties voor een Friese oorsprong van het woord, de erwten tot ‘snert’ koken komt voorbij, maar zekerheid is er niet. Een ding weten we wel: het dikst wordt de soep na een nachtje staan, bovendien ontwikkelt de smaak zich dan nog beter.

Eet smakelijk! Inger Boxsem en het team van de Krat.

Het receptHet recept wordt je aangeboden door de Krat