Ons favoriete herfsteten is een grote kom soep. Pompoensoep, mosterdsoep, paddenstoelensoep, je kunt ons voor alle soorten wakker maken. Een andere favoriet is minestrone, of op z’n Frans: soupe au pistou.

Wie wel eens la vie en rose beleefde aan de Zuid-Franse kust of in het Italiaanse Ligurië kent ‘m ongetwijfeld. Een vullende, maar niet al te zware groentesoep, waar in ieder geval bonen en een klein soort pasta inzitten. Maar de essentie van deze soep is het condiment: de pistou of, in Italië, de pesto.

Het verschil zit ‘m in de details. Basilicum, knoflook en olie zijn de basis. Nog wat zout erbij en je hebt de ingrediënten voor pistou. De Italianen voegen daar nog pijnboompitten en Parmezaanse kaas aan toe.

Beide sauzen heb je in een mum van tijd gemaakt. Men neme verse (!) basilicum, even verse knoflook, olijfolie en wat zout. Dit laatste helpt de basilicum en de knoflook fijn te wrijven. Werp dit alles in een vijzel, vijzel alles goed door elkaar et voilá: pistou. Pijnboompitten en geraspte Parmezaan maken er pesto van. Beide sauzen voeg je pas aan tafel toe; anders is de smaak al verloren. Neem een hap en je ziet vanzelf lavendel wiegen op een zomerbries.

Inger Boxsem en Het team van de Crisp weekbox.

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door cr’sp de Krat