Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Landcress

Koken uit de Krat: Landcress

0
Recept | Gegrilde groenten en linzen met dubbeldip; romige boterbonendip en landcresspesto met oude geitenkaas.

Landcress is, net als waterkers, familie van kool en de mosterdplant. Dit laatste verklaart waarom er bij de meeste ‘cressen’ behoorlijk wat pit in de bladen zit. Cressen vallen onder de bladgroenten, en worden geroemd om hun voedingswaarden; ze vallen onder de meest gezonde groenten!

Waarschijnlijk kennen jullie vooral waterkers, dat – je verwacht het niet – het beste groeit in of aan stromend water. Op grote schaal gaat dat natuurlijk in waterbakken. Landcress heet ook wel barbarakruid, is net zo pittig als haar waterige broer en groeit gewoon in de grond.

Weet je dat we in Nederland een wereldberoemde cressen-teler hebben? Koppert Cress levert de blaadjes aan vrijwel alle horeca en zelfs over de grens! Hun website heeft een duizelingwekkende hoeveelheid soorten cress: leuk om een keer te bekijken.

Lastige eigenschap van land- en waterkers, is dat het niet lang houdbaar is. Eigenlijk moet je het verwerken op de dag dat je het in huis krijgt. Door de bite en de pittige touch is het een heerlijke groenten om te gebruiken in soepen, salades, stamppotten: een allemansvriend.

Is ook wel eens gezellig!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt je aangeboden door de Krat