Het is een groente die je niet vaak tegenkomt, maar kenners zijn er lyrisch over: winterpostelein. Het is bovendien een signature Kratgroente: een die zich helemaal senang voelt in een onverwarmde kas, zelfs als het vriest. Veel duurzamer wordt het niet.
De groente belandde hier vanuit Noord-Amerika, waar de oorspronkelijke bewoners al wisten hoe gezond winterpostelein is; zij aten zelfs de knolletjes. De goudzoekers daar volgden hun voorbeeld en aten de bladgroenten tegen dreigende scheurbuik, zeer effectief vanwege het hoge vitamine-C-gehalte.
Maar het oog wil ook wat en ook daarom zijn we bij de Krat zeer gecharmeerd van deze postelein: het blad is knalgroen, veroorzaakt door een overdaad aan chlorofyl, het ‘plantenpigment’. Gegarandeerde remedie tegen de winterblues: je stamppot krijgt hartje winter opeens lente-achtige allure. Of beter nog: gebruik winterpostelein voor een salade met geitenkaas, appel en nootjes. Proef, sluit je ogen en voel een lentebriesje.
Eet smakelijk! Inger Boxsem en het team van de Krat.
Het recept| Het recept wordt je aangeboden door de Krat