Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: lyrisch over winterpostelein

Koken uit de Krat: lyrisch over winterpostelein

0

Het is een groente die je niet vaak tegenkomt, maar kenners zijn er lyrisch over: winterpostelein. Het is bovendien een signature Kratgroente: een die zich helemaal senang voelt in een onverwarmde kas, zelfs als het vriest. Veel duurzamer wordt het niet.

De groente belandde hier vanuit Noord-Amerika, waar de oorspronkelijke bewoners al wisten hoe gezond winterpostelein is; zij aten zelfs de knolletjes. De goudzoekers daar volgden hun voorbeeld en aten de bladgroenten tegen dreigende scheurbuik, zeer effectief vanwege het hoge vitamine-C-gehalte.

Maar het oog wil ook wat en ook daarom zijn we bij de Krat zeer gecharmeerd van deze postelein: het blad is knalgroen, veroorzaakt door een overdaad aan chlorofyl, het ‘plantenpigment’. Gegarandeerde remedie tegen de winterblues: je stamppot krijgt hartje winter opeens lente-achtige allure. Of beter nog: gebruik winterpostelein voor een salade met geitenkaas, appel en nootjes. Proef, sluit je ogen en voel een lentebriesje.

Eet smakelijk! Inger Boxsem en het team van de Krat.

Het receptHet recept wordt je aangeboden door de Krat