Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: op de schaal van Scoville

Koken uit de Krat: op de schaal van Scoville

0
Recept: Lams-kalfsgehaktballetjes met geroosterde bloemkool, venkel, couscous en yoghurt-muntsaus.

Paprika hoort tot de familie capsicum, net als chilipeper,  cayenne en jalapeño. Die familieleden zijn behoorlijk pittig en het ligt voor de hand aan te nemen dat ook paprika’s dat van oorsprong waren. In de groene, onrijpe variant komt die kruidigheid nog wel naar boven maar in de rode is alle capsaïcine er wel uit gekweekt. Dit stofje zorgt voor de brandende sensatie op je tong. Er is een wetenschappelijk instrument om de pit van pepers te meten; de schaal van Scoville. Om even de basis aan te geven: pure capsaïcine scoort 15.000000 op de schaal van Scoville. Madame Jeanette, die veel in de Surinaamse keuken wordt gebruikt, scoort tussen de 100.000 en 35.000.

Capsaïcine bevindt zich vooral in de ribben van de vruchten, de dunne baleinen aan de binnenkant van de vrucht. Niet in de zaadjes. Dat is een fabeltje.

Terug naar de paprika. Groen is zoals gezegd onrijp. En van daar kleurt de paprika,  geel, oranje en tot slot rood. De rode variant is het zoetst van smaak. Dat komt dus wel goed aan tafel.

Eet smakelijk, Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat