Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Quinoa uit de Flevopolder

Koken uit de Krat: Quinoa uit de Flevopolder

0
Recept: Hollandse quinoa met geroosterde bloemkool, snijbiet en kokosmelk.

Toen Eefje Brugman in 2010 de Krat oprichtte waren een heleboel producten die we nu regelmatig eten nog helemaal niet op de markt, of alleen bekend bij – toen nog – minderheidsgroepen als veganisten en antroposofen. Een van die producten was quinoa, een op dat moment onbekend zaad uit Zuid-Amerika. 2013 was het jaar dat alles veranderde. De World Health Organisation doopte 2013 tot het jaar van de quinoa, en de rest is geschiedenis. Al werd het voedsel een scheldwoord (quinoakutje schijnt het eerst te zijn gebruikt door Tim den Besten in 2014), de consumptie ervan rees de pan uit: van 267.000 kilo quinoa in 2012, tot twee miljoen kilo in 2016. Lange tijd kwam quinoa alleen uit Zuid-Amerika, wat een voedselprobleem dáár veroorzaakte; niet helemaal wat je wilt bereiken met gezond en verantwoord eten. Gelukkig kweekt Quinoa Holland quinoa tegenwoordig in de Flevopolder. Duurzaam en biologisch geteeld: veilig en smakelijk voedsel zonder vliegkilometers. Eef zou tevreden zijn.

Eet smakelijk! Inger Boxsem en het Team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat