In het noorden van Brazilië ligt de provincie Para. In het noordwesten grenst de provincie aan Suriname en Guyana, in het noordoosten aan de Atlantische oceaan. De Amazone stroomt erdoorheen, en dat verklaart misschien wel waarom er zoveel Bertholletia excelsa staan, de boom waar paranoten aan groeien. Inderdaad, genoemd naar de provincie.

Het is een van de grootste bomen van het oerwoud, hij kan wel vijftig meter hoog worden. Er groeien zoveel van deze bomen dat paranoten vrijwel niet worden geteeld, ze worden gewoon wild geplukt. Niet alleen in Brazilië trouwens, in Bolivia en Peru plukken ze er ook lustig op los.

De paranoot is een uitzonderlijk gezond type. Hij bevat veel eiwitten natuurlijk, vitamine B1, maar zit ook barstensvol selenium. Een stofje dat goed is voor je nagels en je haar en zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Paranoten bevatten zelfs zoveel selenium, dat je al genoeg binnen krijgt als je twee paranoten per dag zou eten. Niet overdrijven dus.
Enfin, wij vinden de noot vooral erg lekker, met zijn aardse en kokosachtige smaak. Hele fijne combinatie met bijvoorbeeld een linzen-lofsalade.

Inger Boxsem en Het team van de Crisp weekbox

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door cr’sp de Krat