Volgens Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, verdwijnt er jaarlijks per persoon zo’n honderdzestig kilo voedsel in de kliko*. Dat dumpen we niet alleen persoonlijk, vooral tijdens de voedselproductie wordt er heel veel eten verspild. De schattingen lopen wat uiteen, maar wereldwijd kost dit miljarden per jaar. Eeuwig zonde. Voor onze portemonnee, maar ook in het kader van duurzaamheid.

Voedselverspilling was een van de redenen om de Krat te beginnen. Voor ieder recept krijg je de juiste hoeveelheid groenten, zuivel en vlees of alternatieven, zodat er geen restjes overblijven.

Gelukkig zijn er inmiddels honderden initiatieven die dit probleem ook willen pootje haken. Zoals dat van de Food Fellows. Deze eigenzinnige foodies redden groenten die de winkel niet halen. Iets te rijpe tomaten en paprika’s met een vlekje vangen zij op, om te verwerken in smaakvolle pastasauzen. Laag in suiker, laag in vet en bestaand uit meer dan negentig procent groenten. Zo hebben de Food Fellows inmiddels drie miljoen kilo tomaten gered!

Dus: als je de pastaschotel met die heerlijke Terschellinger kaas eet, voer je eigenlijk actie tegen voedselverspilling. Zeg nou eerlijk, zo wordt  actie ondernemen wel heel eenvoudig.

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat