Het Bredewegfestival rond Koningsdag is in volle glorie en omvang terug na de beperkte opzet in de coronajaren. Dit keer gaat het evenement zelfs verder de brug over naar het Oranje Vrijstaatplein, waar een van de vier podia met optredens komt.

Jaap Kamerling

Er trad een heel nieuw bestuur aan met nieuwe ideeën. Kersverse voorzitter Sanne Zwinkels woont zelf op het Paradijspleintje in Oostpoort. Zij volgde Annelies Buurman op, die de kar 28 jaar enthousiast heeft getrokken. Sanne omringt zich met vier vrouwen en twee mannen en zij zijn al een tijdje geestdriftig bezig met alle voorbereidingen: ‘Een hele klus. Ik heb een gezin met drie jonge kinderen en werk fulltime voor de klantenservice van Albert Heijn. Maar gelukkig kunnen we veel in de avonden doen en we doen het met z’n allen.’ Ze woont nu zes jaar in Oostpoort en heeft het er erg naar haar zin: ‘Ik heb me met buurtbewoners eerder ingezet voor vergroening van het veel te stenige Paradijsplein’.

Vrijwilligers gezocht

Het bestuur wil groepen uit de buurt, zoals muziek-, dans- en balletgroepen, sportverenigingen en Scouting, nog meer betrekken bij het festival. Verenigingen die willen optreden, kunnen zich nog aanmelden als ze snel zijn. ‘We hebben diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel.’

Diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel

Ook zoekt het bestuur nog meer vrijwilligers -er zijn er zo’n 150 nodig- om te assisteren op de avond voor Koningsdag en de dag zelf, bijvoorbeeld voor de ontvangst van artiesten en bands en voor de EHBO-post. Scouting wordt ingeschakeld bij de beveiliging.

Bredeweg, stukken Hogeweg, Linnaeusparkweg en nu ook een stuk Pythagorasstraat zullen zinderen met de vele kraampjes, optochten, ludieke optredentjes en natuurlijk de enorme Vrijmarkt. Locale horeca en middenstanders bezetten de kraampjes. Er komen vier podia, twee op en bij de Bredeweg, één voor Café 1900 en één op het Oranje Vrijstaatplein.

Moderne twist

De opera is zoals altijd de woensdagavond tevoren op de Bredeweg, met de opera La scala di seta van Puccini, met een moderne twist. Godfried Jansen organiseert de opera. Studenten van het Conservatorium leveren de solisten en worden ter plekke beoordeeld in het kader van hun opleiding. Godfried heeft een heel brede smaak en zorgt ook voor Reggae en Arabische muziek in de programmering.

Nieuw is de kinderopera op de Bredeweg op woensdagavond, vóór het traditionele grote Koningsmaal op de Hogeweg. Een acteur betrekt de kinderen bij de opera en vertelt waarover het gaat. Kinderen mogen zelf meedoen.

Voor ieder wat wils

Donderdag komt Kindertheater De Toverknol optreden. Ook is er weer poppenkast en een zweefmolen. Er is veel muziek en theater. Voor iedereen wat wils, van salsa tot blues. Een ‘extravagante‘ zanger verzorgt een eigen balletvoorstelling. Omwille van duurzaamheid zal een vrouw, gekleed in afvalzak met buurtbewoners ‘in interactie gaan’ om samen de straten enigszins schoon te houden. Voor café 1900 is het tot 01.00 uur genieten van de rockmuziek de Hoetetoeters.

Ook al helpen stadsdeel en middenstanders het festival te financieren, alle donaties zijn meer dan welkom. Je kunt een eenmalige donatie geven of je aansluiten als Vriend van het Bredewegfestival. Vrienden worden elk jaar uitgenodigd voor een gezellige borrel een paar maandjes voor het feest.

Check www.bredewegfestival.nl