Home Overzicht Tropenmuseum heet straks ‘Wereldmuseum’ samen met drie andere musea

Tropenmuseum heet straks ‘Wereldmuseum’ samen met drie andere musea

0

Het Tropenmuseum heeft binnenkort een andere naam. Samen met Afrika Museum in Berg en Dal, Museum Volkenkunde in Leiden en Wereldmuseum in Rotterdam verder onder één naam: Wereldmuseum.

‘De korte en krachtige naam past in een ontwikkeling die we ook in de landen om ons heen zien: Weltmuseum Wenen, World Museum Liverpool. De naam Wereldmuseum past bij onze missie waarin we willen inspireren tot wereldburgerschap’, zegt algemeen directeur Marieke van Bommel. ‘Met onze tentoonstellingen en activiteiten, maar ook in ons voortdurende onderzoek gaan we uit van een wereld die we met elkaar delen en waarin we elkaar beïnvloeden. En juist dát willen we tot uiting brengen in de nieuwe naam. Bovendien sluit deze verandering aan bij de belofte die we in 2018 deden met onze publicatie Words Matter. De publicatie geeft inzicht in het effect van woordkeuze en geeft handvatten om andere keuzes te maken. Het woordgebruik in onze musea is daar al op aangepast, nu vervolgen we deze ingeslagen weg met een nieuwe naam.’

Vanaf de fusie in 2014 hebben de vier musea een andere koers ingezet. De nieuwe naam is een logische nieuwe stap van deze vernieuwing. De vier musea waren in 2022 samen goed voor ruim 310.000 bezoekers. De collecties bevatten 450.000 objecten van over de hele wereld, die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Deze verhalen gaan over universele thema’s zoals vieren, geloven, rouwen, vechten of versieren. Ze laten zien dat we op de verschillen na hetzelfde zijn: mens.

De naam Wereldmuseum wordt in de nazomer door de vier musea in gebruik genomen. Dan wordt ook een nieuwe huisstijl gelanceerd.