Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Raapstelen, bladmoes, keeltjes…

Koken uit de Krat: Raapstelen, bladmoes, keeltjes…

0
Bloemkool-raapsteelstamp en gebakken roodbaarsfilet met tomaten en dille.

Een van de eerste groenten die in het voorjaar het koppie boven de aarde uitsteekt is raapsteel. Ter verhoging van de feestvreugde is het nog een bladgroente ook, je zou er een buiging voor maken.

Raapstelen heten ook wel snijmoes, of bladmoes en in Limburg heten ze volgens internet ‘keeltjes’ maar waarom? Dat antwoord moeten we je – als randstedelingen – helaas schuldig blijven. Een Limburger of -se in de zaal misschien?

Het bladgroen is het loof van knolletjes: meiknolletjes, maar ook het loof van koolraap kun je eten. Dat verklaart waarom het blad er niet altijd hetzelfde uitziet. Het is een supergezonde bladgroente, met voor een groente zelfs veel eiwit. Bovendien laat ze zich op eindeloos veel manieren bereiden, en doordat raapstelen flink slinken kom je ook nog eens kinderlijk eenvoudig aan de 200 gram groente per dag.

Nog een punt van aandacht? Zeker. Raapstelen komen vaak als bosje, met flinke stelen en worteltjes. Het afsnijden van de stelen is zonde. Alleen de worteltjes afsnijden dus!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat