Het schijnt dat reisjes naar Scandinavië op het moment als kardemummabullar * over de toonbank gaan. De aantrekkingskracht van onze noordelijke buurlanden is helemaal begrijpelijk. Denemarken, Noorwegen en Zweden, behoren tot de gelukkigste landen van de wereld.

En waar heeft dat mee te maken? Ongetwijfeld met de Scandinavische levenskunst. Zoals Nederland het onvertaalbare woord ‘gezellig’ kent, heeft Zweden het begrip lagom, wat zoveel betekent als ‘welbevinden’. Denemarken kent het woord hygge, waarover de beroemde – niet zo gelukkige – Deense schrijfster Tove Ditlevsen schreef: ‘Hygge is een toestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je echtgenoot, de belastingdienst en je ingewanden.’

Lekker eten is dus helemaal hygge en lagom, vandaar dat je zeker los kan gaan met de Scandinavische keuken. Denk hierbij aan de befaamde Zweedse balletjes, op de tong smeltende zalm en lentefrisse kruiden. Als toetje kan je kiezen voor een stukje drømmekage, of droomcake. Een onweerstaanbare cake met kokos!

* kardemombroodjes

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat