Buitenhuis Frankendael en park Frankendael, welke oosterling kent het niet? Bas van Vliet kent het van binnen en van buiten, want hij is er opgegroeid. Park Frankendael, toen ook al opengesteld voor publiek, was zijn achtertuin.

Dat de ouders van Bas hier woonden was een erfenis uit de tijd dat de tweede man van de oma van Bas stadsbouwmeester was en Frankendael als ambtswoning mocht gebruiken. Omdat het huis zo groot was konden er nog wel wat familieleden bij. Bas woonde er vanaf zijn geboorte in 1960. In het huis zat destijds ook een wijkcentrum.

Bas had er een heerlijke jeugd. Hij kon altijd naar buiten, en het huis bood natuurlijk geweldige speelmogelijkheden. Vriendjes kwamen altijd graag naar Frankendael, en als Bas zelf bij een vriendje ging spelen vond hij die huizen verontrustend klein. Volgens zijn moeder heeft hij ooit, op bezoek in een normale Amsterdamse bovenwoning, hardop de vraag gesteld ‘mama, wonen hier ook mensen?’

De familie van Bas woonde er tot ongeveer 2005, toen de gemeente besloot dat het gebouw een publieke functie moest krijgen. Tegenwoordig herbergt huize Frankendael een café-restaurant en een evenementenlocatie. Er wordt veel getrouwd en ook gerouwd.

Bas kent nog steeds iedere vierkante centimeter van het huis, inclusief alle verstopplaatsen. We ontmoeten elkaar in het in huize Frankendael gesitueerde café Merkelbach, waar Bas meteen even uitlegt dat wat nu het café is vroeger het fietsenhok was. Als je vanuit het café naar de toiletten loopt en dan nog een klein stukje verder, loop je zo de oude stallen in. De ruiven van de paarden hangen er nog, en als je omhoog kijkt, zie je de gaten waardoorheen vroeger vanaf de hooizolder het hooi voor de paarden naar beneden werd geworpen.

Waren er ook nadelen om op Frankendael te wonen? ‘Jazeker,’ zegt Bas: ‘als de kinderen op warme zomerdagen de fontein aanzetten hadden ze binnen geen water.’ Het zal je maar gebeuren…

Meer weten? Elke zondag is er open huis van 12.00 tot 17.00 uur. Om 12.00 uur kun je meelopen met een gratis rondleiding.

Check huizefrankendael.nl
Je kunt je daar ook opgeven voor de nieuwsbrief.