Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: Skrei

Koken uit de Krat: Skrei

0
Skrei met aardpeerstampje, bleekselderij en geglaceerde regenboogpeen.

Skrei is een witvis die ook bekend staat onder de naam winterkabeljauw, of Noorse kabeljauw. De naam is afkomstig uit het Noors, het betekent zoveel als ‘zwerver’. De vissen trekken in de winter met honderdduizenden tegelijk vanuit de Barentszee naar de kust van Noorwegen om daar te overwinteren. Daar paren ze en planten ze aan het eind van die periode voort. Voor vissers is skrei ook bijzonder: het is de enige vis waar de boten niet naar op zoek gaan; ze wachten eenvoudigweg tot de skrei voor de kust arriveert.

De vangst van de eerste skrei levert euforie op die te vergelijken valt als vroeger het enthousiasme voor ‘nieuwe’ haring. De vis heeft vrijwel spierwit, stevig vlees: de vissen zitten strak in hun vel door de lange afstanden die ze hebben afgelegd, en het weinig voedsel dat ze in die tijd aten. Het maakt skrei een heerlijke vis om te bereiden: in vrijwel elke vorm behoudt hij kleur en smaak.

De Noren drinken skrei graag met een glas rode wijn. Wie zijn wij om daar tegenin te gaan?

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept | Het recept wordt je aangeboden door de Krat