Home Overzicht Muurschildering Dokwerker bij Celebesstraat hersteld

Muurschildering Dokwerker bij Celebesstraat hersteld

0

Tot verdriet van veel mensen was over de wandschildering van de Dokwerker bij de spoortunnel in de Celebesstraat geplakt met een poster. Daardoor was ook de verf beschadigd. De maker, het collectief Kamp Seedorf, heeft de wandschildering inmiddels hersteld.

Het kunstwerk is op een bijzondere plaats aangebracht. In de Tweede Wereldoorlog was het Muiderpoortstation vertrekplaats van joodse mensen uit Oost die met treinen naar kamp Westerbork werden getransporteerd.

‘Fijn, de Dokwerker is weer intact. Hij is weer klaar voor de Februaristaking-herdenking, misschien wel belangrijker dan ooit dat we hier bij stilstaan’, schreef stadsdeelbestuurder Rick Vermin op Twitter.

Op donderdag 25 februari wordt bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein de Februaristaking van februari 1942 herdacht. Het was een massaal protest tegen de Duitse bezetter. Door de coronacrisis is het dit jaar een bijzondere herdenking, zonder publiek. Wel zendt de NOS de herdenking om 16.30 uur live uit.

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het is de enige brede burgerlijke protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-joodse maatregelen van de nazi’s. Als blijk van erkenning en waardering verleende koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies ‘Heldhaftig, vastberaden, barmhartig’, dat sindsdien is toegevoegd aan het stadswapen.