Witte asperge is onder seizoensgroente de koningin van het bal. Geen gewas dat op zo’n specifiek tijdstip verkrijgbaar is: van begin april tot 24 juni precies. Daarna dient de plant te rusten om het jaar daarna weer volop asperges te kunnen leveren.
Aan de voorkant wordt er inmiddels wel aan de oogsttijd gerammeld: er komen tegenwoordig asperges uit de kas, en sommige telers verwarmen de karakteristieke aspergebedden met warmwaterleidingen om zo eerder te kunnen oogsten.
Gezien haar bijna koninklijke status gelden er strenge eisen voor het uiterlijk van de asperge. Voor AAA-kwaliteit is kaarsrecht en spierwit het devies. Scheefgegroeide of bobbelige exemplaren worden apart gehouden. Net als de geknakte of gebroken. Ze gaan verder door het leven als ‘soepasperges’. Als we deze buitenbeentjes niet eten belanden ze op de stort. Dat zou toch eeuwig zonde zijn. Bovendien doen ze wat smaak betreft zeker niet onder voor hun beeldschone zusjes. Geniet er dus van zolang het kan!
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat