Home Eten&Drinken Koken uit de Krat: ‘We houden van pittig eten’

Koken uit de Krat: ‘We houden van pittig eten’

0
Recept Curry van rode linzen met veel groenten, kipgehaktballetjes en yacon-raita.

Pittig eten: wij houden ervan. Het vurige gevoel van pittig voedsel in je mond wordt veroorzaakt door capsaïcine: dat activeert de pijncellen op je tong. Capsaïcine zit niet in de zaadjes van pepers zoals vaak wordt beweerd, maar in de zaadlijsten: experimenteer er maar eens mee.

Is een gerecht té pittig, dan zijn er diverse hulpmiddelen. Water helpt niets, maar rijst wel, dat neutraliseert. Het allerbeste is echter iets vets. Capsaïcine bindt zich aan vetcellen en verlaat op die manier je mond. Dit is een licht scheikundige beschrijving van wat er gebeurt, maar je kunt ook gewoon kijken naar wat de wereld eet bij pittige gerechten.

In India bijvoorbeeld, serveren ze om die reden bijna altijd raita: een frisse yoghurtsaus met groenten of fruit erin voor de textuur. Komkommerraita is misschien het bekendst, maar komkommers zijn niet in het seizoen. Bij de Krat hebben ze daar een leuk alternatief op bedacht: rasp yacon door de yoghurt. Fris én verkoelend, ook lekker als je dol bent op pit.

Eet smakelijk! Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept| Het recept wordt je aangeboden door de Krat