Home Nieuws Koningin Máxima opent supercomputer Snellius op Science Park

Koningin Máxima opent supercomputer Snellius op Science Park

0

Koningin Máxima opent donderdag 16 september op Amsterdam Science Park de nationale supercomputer Snellius. Dat meldt het Koninklijk Huis op de website. De nieuwe supercomputer biedt het wetenschappelijk onderzoek in Nederland tien keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger.

Wetenschappers hebben voor hun onderzoek steeds meer rekenkracht en mogelijkheden voor dataopslag en dataverwerking nodig. De supercomputer is zo ontworpen dat het systeem geschikt is voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie tot sociale wetenschappen en van onderzoek naar klimaatverandering tot medische wetenschappen. Voor de computer is waterkoelingstechnologie gebruikt waardoor minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance.

Cartesius, het huidige high performance computing-systeem heeft er meer dan acht jaar trouwe rekendienst opzitten als de nationale supercomputer van Nederland. Snellius komt net als Cartesius te staan in de Amsterdam Data Tower op het Science Park te staan. Het systeem is gebouwd in opdracht van SURF en door Lenovo gebouwd.

Wat komt er allemaal kijken bij het installeren van een nieuwe supercomputer? Sanne Koenen maakt met Huub Stoffers en Walter Lioen van SURF een reis door de tijd, van de allereerste Cyber 205 tot de gloednieuwe Snellius. Een supercomputer is meer dan een optelsom van 2000 laptops, zo horen we. Maar wat is de overeenkomst tussen een supercomputer en Asterix en Obelix? Dat hoor je in de podcast → Een reis door de tijd met supercomputers.