Home Overzicht Koningsdaggekte terug in Oost

Koningsdaggekte terug in Oost

0

Oranje tafellakens, pruiken, T-shirts ballonnen en andere attributen. Na twee jaar geen festiviteiten op Koningsdag vanwege corona hebben feestvierders alles weer van zolder gehaald. Omdat het beleid afgelopen november al was bepaald, waren de evenementen kleinschaliger dan tijdens voorgaande edities. De goede sfeer daarentegen was als vanouds.

Vrolijke drukte op de vrijmarkt in de Dapperstraat. Puzzels, boeken, dvd’s, speelgoed, meubels en kleding, een winkel van sinkel in de openlucht. Op het Javaplein is zelfs geluk te koop: ‘vijftig cent voor een compliment.’ Nadir, plantenman in Oost, schenkt stekjes in pot aan een voorbijganger omdat het al later op de middag is. ‘Dat scheelt straks weer bij het inladen.’ Anders dan bij voorgaande jaren nemen veel verkopers de handel die ze niet konden slijten weer mee naar huis. Een goede zaak voor het milieu en de Amsterdamse straatvegers die zo minder zijn belast.

Zingende en dansen kinderen op de Bredeweg. Blauw-gele vlaggen en een ballengooi actie voor Oekraïne herinneren even aan de oorlog. Muziek en vertier in het Oosterpark. Op het grote sportveld beweegt een groep dansers op dreunende beats en de aanwijzingen van een dj. Vrienden gooien een frisbee. Bandjes op de Mauritskade spelen met fraai gitaarspel klassiekers van Sly & The Family Stone. De dansgrage echtgenote van de vandaag jarige koning weet er vast raad mee.

Veel feestgangers lessen hun dorst met bier. De regels zijn dit jaar strenger, winkels verkopen maximaal één blikje of flesje ongekoelde alcoholhoudende drank per persoon. Voor student Job is dat geen probleem. ‘Volgens mij mag ik zo vaak terug naar de supermarkt als ik wil.’

Ondanks dat het weer mee zit, zijn in Oost dit jaar minder mensen op het water dan gebruikelijk is op Koningsdag. Alleen bij de bruggen zijn kleine opstoppingen. Dat geldt niet voor het centrum, waar ’s middags de grachten dichtslibben.

Kinderen op het Artisplein die bijna al hun waar kwijt zijn, zetten de handel zonder hun aanwezigheid voort. De kleine zelfstandigen bieden alles aan voor nul euro. Twee in het oranje gestoken toeristen genieten na op een bankje bij de vijver, net als de flamingo’s aan de overkant. Zij dragen vandaag alleen de verkeerde kleur…