Home Dwars nieuws Tropenmuseum

Tropenmuseum

0

Op deze pagina leest u over (de historie van) het monumentale gebouw van het Tropeninstituut. In dit artikel een overzicht van de nu bekende tentoonstellingen die het komende seizoen in het Tropenmuseum plaatsvinden.

Foto Tropenmuseum

Healing Power

Winti, sjamanisme en hekserij maken onderdeel uit van ‘Healing Power’. Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich echter tot behandelmethodes die terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. Van amuletten, klankschalen en hypnotiserende troms tot sjamanen, heksen en voodoopriesters: aanbod genoeg. De tentoonstelling Healing Power geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht en toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest.

Bewonder de magische buidels vol geneeskrachtige stoffen, betekenisvolle sieraden en sjamanenmantels. Verbaas je over de vele amuletten uit de hele wereld: van Groenland tot Pakistan en van Mexico tot Tibet. Laat je inspireren door kunstenaars die zich met dit thema bezighouden, zoals Damian Hirst, Remy Jungerman, Joseph Beuys en Marina Abramovic. Te zien tot en met 6 juni 2022.

Cadeau, hoezo?

Cadeaus geven, dat doen we allemaal, overal ter wereld! Bij een verjaardagspartijtje, een bruiloft, begrafenis of als offer. Maar wat is het geheim van een goed cadeau? Cadeaus krijgen, maar ook geven, is opwindend, soms spannend en vaak feestelijk. Maar wat doe je als je het cadeau niet mooi vindt, niet groot genoeg of zelfs lelijk? Mag je dat zeggen, of is dat niet gepast? Nederlanders vragen soms zelfs om het bonnetje, maar doen ze dat in bijvoorbeeld Japan of Thailand eigenlijk ook?

‘Cadeau, hoezo?’ is een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdekt wat een trouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling krijg je nuttige tips over het geven en ontvangen wereldwijd. Er zijn veel verschillen, veel overeenkomsten, en er is vooral veel variatie! Laat je inpakken door ‘Cadeau, hoezo?’. Te zien tot en met 5 maart 2023.

De duisternis ontvluchten

Op 28 mei opende de interventie ‘De duisternis ontvluchten’ van Issam Kourbaj in de Lichthal van het Tropenmuseum. De in Syrië geboren kunstenaar gebruikt zijn eigen werk en de collectie van het museum om te reflecteren op de crisis in Syrië. De interventie volgt precies tien jaar na het begin van de crisis. Te zien tot en met 3 oktober 2021.

World Press Photo: door de lens van…

Getalenteerde fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Aan de hand van uiteenlopende thema’s zoals wederopbouw, verstedelijking, oorlog, geboorte en gendergelijkheid, toont de expositie het menselijke en nieuwsgierig makende verhaal van zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Te zien tot en met 8 januari 2023.

Meer

Tot en met 1 maart 2023 is ook de expositie ‘Sabi Suriname’ nog te zien. En natuurlijk zijn er de vaste tentoonstellingen: Things That Matter, What’s the Story, Indonesië, Nieuw-Guinea en Zuidoost-Azië. In het voorjaar 2022 staat de nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over het koloniaal- en slavernijverleden gepland: Onze koloniale erfenis.

Info, ook over activiteiten in weekeinden en vakanties www.tropenmuseum.nl