Home Overzicht Kop van Guus gestolen op De Nieuwe Ooster

Kop van Guus gestolen op De Nieuwe Ooster

0

Afgelopen weekeinde is het bronzen beeld, dat stond bij het graf van schrijver August Willemsen op De Nieuwe Ooster, gestolen. Het beeld is van zijn sokkel gezaagd. De maker, beeldhouwer Pépé Grégoire is geschokt door deze brute diefstal.

Het gaat om het portret van August Willemsen, een begaafd stilist die ook in het gesproken woord zich haarscherp, bijna ‘persklaar’, uitdrukte. Met relativering en humor kan hij, ook over zichzelf, praten. Hij was auteur en vertaler van Portugees en Braziliaans werk van onder andere Pessoa en Carlos Drummond de Andrade.

Het kunstwerk stond naast zijn graf. Pépé Grégoire maakte dit portret rond 1995 voor het Literatuurmuseum. Daar is het gebleven. Marie Roelofsen heeft zich ingezet om via crowdfunding en tweede bronzen gietsel bij het graf van August Willemsen te kunnen plaatsen. Op 29 november is hetbeeld geplaatst.

Het vraagt een brede expertise om de cultuurhistorische waarde van een grafmonument of graf te kunnen inschatten. Gebruikelijk worden graven na enkele jaren geruimd. De werkgroep Stenen Archief kijkt vanuit verschillende invalshoeken of een grafmonument ook in de toekomst behouden moet blijven. Op die manier worden tegenwoordig belangrijke graven behouden. Ook de kop van August Willemsen werd door de werkgroep toegewezen aan het Stenen Archief.

Of het beeld nog zal worden teruggevonden is maar de vraag. Dieven van bronzen beelden is het te doen om het materiaal en niet om de waarde die het kunstwerk heeft.