Q-Factory, het grote muziekgebouw in Oostpoort, heeft een nieuwe general manager, Demian de Rooij. Met hem aan het roer wordt er optimistisch en voortvarend naar de toekomst gekeken. Er gaat gewerkt worden aan een grotere naamsbekendheid en ook zullen er meer evenementen gaan plaatsvinden. Deels door de aangevraagde nachtvergunning, maar ook door het Q-Lab een vernieuwd laagdrempelig podium/concept in de kelder van het gebouw.

Oscar Smit van oost-online had een prettig gesprek met de nieuwe man.
Foto’s Eddy Ellert

De twee jaar durende coronaperiode heeft er flink ingehakt bij de Q-Factory. Op een gegeven ogenblik werkten er nog maar vier mensen, was er geen programma en geen general manager meer. Sinds het najaar van 2022 is laatstgenoemde functie weer ingevuld door Demian de Rooij, die gedreven en optimistisch werkt aan een nieuw elan voor de Q-Factory. De vijf pijlers waarop de organisatie drijft, vallen onder hem: hotel, oefenruimtes, café, concertzalen en de Atlantis studio, één van de meest professionele opnamestudio’s van het land, voorheen bekend als de Red Bull studio.

Het organiseren van concerten gaat niet meer zo makkelijk als voor de diverse lockdowns. Ten eerste gaan mensen niet meer zo snel naar zalen toe en ten tweede is een concert duurder geworden. Bands vragen vaak meer, maar bovenal zijn de kosten van stroom en personeel enorm gestegen. Ondanks dat gaat de Q-Factory er vol voor. Er gaat een flinke marketingcampagne van start om Q-Factory weer op de kaart te zetten. De grote overzichtsposter heeft een nieuwe frisse vormgeving gekregen en worden in een oplage van 600 verspreid.

In februari zitten de zalen weer flink vol. Nu, vooral door inhaalconcerten, nog met veel coverbands, maar die wil De Rooij graag aanvullen tot een bredere en evenwichtiger programmering. ‘Wij zijn na Paradiso en Melkweg, het derde podium van Amsterdam met zalen voor 275 en 850 bezoekers. Er is dus ook plaats voor nieuwe muziek in alle genres. We hebben een 24-uursvergunning aangevraagd, zodat we ook dance avonden c.q. nachten kunnen organiseren. Zo wil ik tijdens het Amsterdam Dance Event DJ’s en live muziek combineren.’

Q-Factory is één van de podia geweest die onlangs een eenmalige subsidie van 30.000 euro hebben ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Een gedeelte van dit bedrag zal vooral besteed worden aan de ruimte in de kelder. ‘Het is de bedoeling dat hier een laagdrempelige plek komt voor experiment en het uitwerken van allerlei ideeën. Dat hoeft niet altijd muziek te zijn, maar kan ook spoken word zijn of iets kunstzinnigs als streetart of een fototentoonstelling. Het kan ook zijn dat studenten van het Conservatorium van Amsterdam er willen spelen of leerlingen van de DJ School. Maar vooral ook talenten van buitenaf zijn meer dan welkom’, volgens een enthousiaste Demian de Rooij. ‘We willen een naam opbouwen zodat je bijvoorbeeld weet dat er iedere avond een bepaald concept is. Daar gaan we gericht marketing voor doen.’

De Rooij wilt dat Q-Factory weer zichtbaar wordt, vandaar ook de nieuwe posters. Zichtbaar in de hele stad en uiteraard ook in Oost. Het is tenslotte de enige concertzaal in Oost. De Rooij hecht zeer aan een goed contact met de buurt. Hij wil dat de buurtbewoners zich thuisvoelen in de Q-Factory en gaat graag de dialoog aan met bewoners als er problemen als bijvoorbeeld geluidsoverlast zijn.

Tenslotte roept hij iedereen op die ideeën of voorstellen heeft voor de ruimte in de kelder, het Q-Lab, om contact op te nemen met de Q-Factory, want vanaf half februari zal deze ruimte in gebruik worden genomen.