Home Overzicht Koude wind over laatste uitleg stratenmonument Kastanjeplein

Koude wind over laatste uitleg stratenmonument Kastanjeplein

0

Door storm en regen kwamen dit jaar minder mensen naar een door de coronamaatregelen toch al beperkte versie van Namen en Nummers op het Kastanjeplein. Toch werd het monument de hele dag onafgebroken bezocht.

Lewis Daniels

De kistjes die normaal als zitplaats dienden waren dit jaar niet uitgestald, Wie weer en wind trotseerde, hield zich warm om in beweging te blijven. De ook vorig jaar aangebrachte slingers in de bomen symboliseren de onafgemaakte levens van de 2.800 holocaustslachtoffers uit de Oosterparkbuurt. Onder hen waren kleine kinderen. Hun voortijdig beëindigde levensverhalen zullen nooit klaar zijn. Door Namen en Nummers worden ze blijvend herinnerd.

Het stratenmonument is een initiatief van beeldend kunstenaar Ida van der Lee. Het monument verbeeldt een plattegrond waarin de naambordjes van de slachtoffers bij hun toenmalige woningen zijn gelegd. Tijdens het leggen worden hun namen genoemd.

De afgelopen negen jaar hielpen honderden Amsterdammers, onder wie voormalig burgemeester Job Cohen, mee de naambordjes uit te leggen en groeide de expositie elk jaar. Vanwege corona zijn dit jaar de laatste tweehonderd bordjes thuis gemaakt.

Volgend jaar kunnen coronamaatregelen en slecht weer het ritueel in geen geval parten spelen. Online krijgt de expositie een permanent vervolg. Op de website van Namen en Nummers kan iedereen thuis een naambordje maken en een joods slachtoffer herdenken om de herinnering aan alle 104.000 vermoorde Nederlandse joden levend te houden. Een publicatie over Namen en Nummers is in de maak. Hierin worden verschillende verhalen uitgelicht.