Home Geluiden uit Oost Kristallnacht-herdenking bij het Muiderpoortstation

Kristallnacht-herdenking bij het Muiderpoortstation

1

Ieder jaar wordt op het Oosterspoorplein bij het Muiderpoortstation de Kristallnacht herdacht. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland door de nazi’s acties georganiseerd gericht tegen de Joodse bevolking. Vanaf het Muiderpoortstation werden op 25 mei 1943 500 Joden uit Oost gedeporteerd naar kamp Westerbork.

Geluiden uit Oost | Foto’s Leon PaquayIn deze donkere dagen klinkt Kristallnacht misschien feeëriek en sprookjesachtig maar de Kristallnacht (ook wel Nacht van het gebroken glas genoemd) was een zeer grimmige gebeurtenis.  Die bewuste nacht werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Meer dan duizend synagogen werden in brand gestoken en 7.500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden.

Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Het werd die nacht in een klap duidelijk dat de nazi’s heel ver wilde gaan met de onderdrukking en vernietiging van de Joodse bevolking.

In deze podcast komen achtereenvolgens aan het woord Maarten Poorter (stadsdeelvoorzitter), Fie Zwakke (ooggetuige), Frans Smid (bewoner uit Oost), Jessica Jensen (directeur havo De Hof) en Cissy Merison (directeur De Kraal).

Robert Duizend (machinist NS) beschreef wat zijn ouders en familie hebben doorgemaakt. Alleen zijn vader overleefde de Holocaust.

Deze bank vormt samen met de gedenkplaat in het plantsoen het monument voor de gedeporteerde Joden bij het Muiderpoortstation.

1 REACTIE