Home Kunst Kunstenaar Roos van Geffen reflecteert op coronaperiode in Museum Tot Zover

Kunstenaar Roos van Geffen reflecteert op coronaperiode in Museum Tot Zover

0
Roos van Geffen | Fuga installation view.

De afgelopen periode toont zowel onze kwetsbaarheid als onze veerkracht. Voor het Museum Tot Zover maakte kunstenaar Roos van Geffen daar een indrukwekkende zomerexpositie over. Overgave gaat over het besef dat we onderdeel zijn van iets groters, in tijd of ruimte.

Roos van Geffen houdt zich bezig met grote thema’s als afscheid, verlangen en vergankelijkheid. Ze is gefascineerd door menselijke emoties. Niet de heftige, maar juist de subtiele, het onderhuidse. Ontmoetingen en ervaringen werkt zij uit tot precieze en intieme beelden. Ze gebruikt de vorm die ze nodig heeft: fotografie, video, installatie of performance.

Reflecterend op de lange coronaperiode met krachtige gevoelens van angst en onzekerheid, maakte Roos van Geffen drie werken: de levensgrote, spectaculaire  video-installatie Fuga, het tweeluik met zeephand Moeder en Kind en de foto-installatie Overgave, die zich in de museumtuin bevindt. De titel Overgave verwijst naar onze plek in het geheel. Het besef dat we onderdeel zijn van iets groters, in tijd of ruimte, kan geruststellend zijn.

Roos van Geffen | Moeder en kind (detail).

Overgave wordt compleet gemaakt door de lichtsculptuur (L)EVEN van Studio 212 Fahrenheit. Dit intrigerende werk van ademend neonlicht is een constante herinnering dat we onze tijd moeten benutten. Als je je bewust bent van je eindigheid, ben je je ook bewust van de waarde van het leven. We zijn kwetsbaar. Het verschil tussen leven en dood is slechts een ademhaling.

Overgave is van 25 juni tot en met 22 augustus 2021 te zien in → Museum Tot Zover, Kruislaan 124.
Tot en met 8 augustus ook de film en tentoonstelling Ik Ben Mijn Lichaam Niet van Vanesa Abajo Perez.