Home Overzicht Kunstenaarsduo Drift en de Nederlandse Reisopera onderzoeken synergie in Carré

Kunstenaarsduo Drift en de Nederlandse Reisopera onderzoeken synergie in Carré

0

Theater Carré zal vier dagen lang het decor zijn voor een bijzondere ontdekkingstocht met het Amsterdams kunstenaarsduo Drift. Vanaf 17 juni beleven bezoekers in kleine groepen diverse kunstwerken en work in progress van de kunstenaars. Samen met De Nederlandse Reisopera onderzoeken Drift en Carré de synergie in theater en beeldende kunst.

In kleine groepen zullen bezoekers door publieke én backstage ruimtes van Carré de werken en visie van Driftervaren. Niet alleen op het toneel van het majestueuze theater zal een groot bewegend sculptuur de hoofdrol spelen. Ook de backstage – normaal niet te betreden – ruimtes van Carré krijgen nieuwe functies als werk en expositieruimtes. Waar bovendien de work in progress van het kunstwerk Fragile Future dat onlangs gepresenteerd werd door Koningin Maxima dat in Huis Ten Bosch te zien is. Voor deze tentoonstelling werkte Drift onder andere samen met harpiste Lavinia Meijer. Meijer zou in juni met legendes Iggy Pop en Philip Glass in Carré staan. Een optreden wat helaas door de coronamaatregelen nog niet door kon gaan.

Drift en Carré ontmoetten elkaar begin 2020 toen de Nederlandse Reisopera op twee uitverkochte avonden de opera L’Orfeo van Monteverdi in Carré bracht. Het kunstwerk EGO van Drift speelde een belangrijke dubbelrol in deze voorstelling, zowel die van acteur als van decor. Het Gesamtkunstwerk geïnitieerd door regisseur Monique Wagemakers bracht choreografie van Nanine Linning, kostuums van Marlou Breuls, een kinetische sculptuur van Drift, barokmuziek door Opera2Day, zangers en dansers op grenzeloze manier bij elkaar. Deze nieuwe inzichten voor samenwerken smaakten naar meer en zo ontstond DRIFT in Carré.

De kunstenaars Lonneke Gordijn (1980) en Ralph Nauta (1978) richtten in 2007 Drift op. Met een multidisciplinair team, werken ze aan kunstwerken, sculpturen, installaties en performances. Drift manifesteert de verschijnselen en eigenschappen van de natuur met behulp van technologie om onze verbinding met de aarde te herstellen. Drift heeft over de hele wereld talloze tentoonstellingen en projecten gerealiseerd. Het werk is onder andere tentoongesteld in het Stedelijk Museum in 2018 en bevindt zich in de permanente collectie van het Rijksmuseum.

‘Carré brengt makers samen, binnen de podiumkunsten maar ook vanuit andere kunstdiscipline’, zegt Madeleine van der Zwaan, directeur van Carré. ‘Cultuur in de volle breedte geeft je ruimte, in je hoofd en hart. Hoe mooi is het om de ruimtes in ons pand letterlijk open te stellen voor deze inspirerende samenwerking van makers.