Home Kunst Kunstplatform Factor IJ opent met expositie van Casper Braat

Kunstplatform Factor IJ opent met expositie van Casper Braat

0

Kunstenaar Casper Braat verzorgt de openingsexpositie van het nieuwe kunstplatform Factor IJ op IJburg met onder meer een spectaculaire installatie van duizend champagneglazen. Op de openingsdag op zaterdag 5 juni kan iedereen het glas vullen aan de bar van Factor IJ en een toast uitbrengen op de nieuwe culturele hotspot.

De jonge Amsterdamse beeldend kunstenaar Casper Braat krijgt als eerste de vloer van Factor IJ met zijn expositie ‘De perversie van het alledaagse’ waarmee hij de toeschouwer graag op het verkeerde been zet. Om de opening van Factor IJ te vieren, creëert Braat met de spectaculaire installatie ‘1000 Champagne Glasses’, duizend kleine feestmomentjes. Je kunt tijdens de expositieperiode hun eigen champagneglas meenemen en inwisselen voor een gesigneerd exemplaar van Braat.

Factor IJ’, de opvolger van CBK Amsterdam in Oostpoort, is in de eerste plaats een kunstuitleen, maar moet ook een levendige, dynamische ontmoetingsplek worden waar alles draait om kunst en eigentijds design. Het is een kunstuitleen en culturele ontmoetingsplek in één. Directeur Nienke Bruin verwoordde het eerder als volgt: ‘Factor IJ wordt geen grijze galerie waar iemand het na vijf minuten alweer gezien heeft en de deur uitloopt, maar een soort huiskamer voor de kunst: gezellig, maar bovenal stijlvol. En niet te braaf graag, daar ben ik allergisch voor: het getoonde mag best een beetje schuren.’

4.000 kunstwerken van voornamelijk Amsterdamse kunstenaars

De unieke hedendaagse kunst- en designcollectie met ruim 4.000 kunstwerken van voornamelijk Amsterdamse kunstenaars biedt volop inspiratie. Factor IJ slaat een brug tussen de verschillende kunstdisciplines en tussen kunstliefhebbers en kunstenaars. In de locatie van 500 vierkante meter vinden uiteenlopende activiteiten plaats, zoals kunstevenementen, exposities, workshops, jeugdactiviteiten en concerten. Factor IJ is volgens Nienke Bruin een plek waar je laagdrempelig kunst kunt beleven. ‘Wij gaan samen met de kunstenaars en de bezoekers hier een plek creëren vol energie waar iedereen zich welkom voelt. Want kunst hoort bij ons dagelijks leven.’

Bij Factor IJ kun je een abonnement afsluiten en je favoriete kunstwerk mee naar huis nemen. Als je toe bent aan een nieuw kunstwerk, dan ruil je het eenvoudig weer om. Maar je kunt er ook genieten van een kopje kwaliteitskoffie in de koffiebar, rustig werken met snelle wifi of in de designwinkel een bijzonder cadeau kopen van een Nederlandse ontwerper.

De feestelijke opening is op zaterdag 5 juni van 11.00 tot 18.00 uur. Neem je eigen champagneglas mee!

De Expositie ‘De perversie van het alledaagse’ van Casper Braat is te zien van 5 juni tot en met 10 juli. Openingstijden woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.