Na 35 jaar is Kwekkeboom verhuisd van de Linnaeusstraat naar een ruimere en efficiëntere locatie in winkelcentrum Oostpoort. De banketbakkerij, gerund door Caroline Kwekkeboom, sluit naadloos aan bij de dynamiek van de buurt en biedt een combinatie van ambachtelijke hartige en zoete lekkernijen.

Arie Martijn Schenk

De vorige locatie kende beperkingen: een winkel en lunchroom in twee aparte ruimtes. In Oostpoort vloeien beide delen soepel in elkaar over. De nieuwe indeling benut de ruimte optimaal en biedt bezoekers een aangename ervaring. ‘We hebben hier een gok genomen’, licht eigenaar Peter Kwekkeboom toe. ‘Maar de centrale plek en het drukke voetgangersverkeer bewijzen hun waarde. Kinderen uit het naastgelegen zwembad ploffen op het bankje voor de winkel met een vers saucijzenbroodje in de hand, ouders genieten van koffie en gebak.’

De familie Kwekkeboom staat al vijf generaties aan het roer. Peter, samen met zijn broer en twee zussen, stuurt de verschillende vestigingen en de bakkerij aan. Caroline leidt de vestiging in Oost, terwijl de jongste zus de zaak in Noord aanstuurt. De bakkerij en het kantoor zijn eveneens in Noord gevestigd. Elke ochtend om zes uur start het bakproces, waarna de verse producten vanaf acht uur het land de stad in gaan. Binnen vijftien minuten arriveren de eerste verse broodjes en gebak al in Oostpoort.

Het hart van Kwekkeboom blijft het saucijzenbroodje, geliefd in heel Nederland. Ook de kroketten, exclusief voor de eigen winkels, blijven trouw aan het originele recept van opa. De Black Angus rundvleeskroket blijft een klassieker, maar inmiddels staat er ook een kaaskroket en een vegetarisch saucijzenbroodje op het menu. ‘Zelfs bakkerij Hartog aan de Wibautstraat biedt ons vegetarische variant saucijzenbroodje aan’, licht Peter toe.

Vijf jaar geleden startte Kwekkeboom met een kleurrijk bonbon-assortiment. Zelfgemaakt, gelatine- en alcoholvrij, zodat iedereen ervan kan genieten. ‘Onze chocolatiers creëren prachtige bonbons met bijzondere smaken’, vertelt Peter trots. ‘En door onze receptuur zijn ze helemaal halal en voor iedereen verkrijgbaar.’

De geschiedenis blijft zichtbaar. De winkel in Oostpoort bevat de originele glas-in-loodramen uit de voormalige vestiging aan de Reguliersbreestraat uit 1951. Daarnaast siert een uniek kunstwerk van speculaasplanken de muur. Via een oproep onder klanten en bekenden zijn tientallen planken verzameld, velen afkomstig uit Oost. ‘In december gebruiken we ze nog steeds bij het bakken van speculaaspoppen voor Sinterklaas’, vertelt de eigenaar.

Kwekkeboom is meer dan een bakkerij; het is een plek waar buurtbewoners samenkomen. Van een snelle lunch met een tosti tot een uitgebreid koffiemoment met slagroomgebak. In de vitrines prijken zowel diepvries- als versgebakken taarten, klaar om verjaardagen en andere feestelijke momenten op te luisteren.

Vaste klanten uit Oost zijn blij met de nieuwe plek. Twee vriendinnen drinken koffie met een kaascroissant. ‘Met Pasen in het vooruitzicht belooft de winkel weer vol te liggen met lekkernijen’, vertelt Evelien. ‘De nieuwe locatie in Oostpoort bewijst als een plek waar traditie en vernieuwing samenkomen. En waar de buurt zich thuis voelt’, voegt haar vriendin Annelies toe.