Home Overzicht Laat Corona-eenzaamheid alsjeblieft niet chronisch worden

Laat Corona-eenzaamheid alsjeblieft niet chronisch worden

0

De tweede golf is een feit. Gisteren hebben we met z’n allen gekeken naar de persconferentie van de premier. We zullen de komende weken weer thuis werken en sociaal contact tot een minimum beperken. Het is voor veel ondernemers een zware klap, maar ik denk ook vooral aan alle mensen die alleen wonen. Het viel op dat het kabinet dit keer niet met de maatregel kwam om ouderen boven de 70 jaar niet te bezoeken. Deze maatregel leidde in de eerste golf tot veel leed, ouderen die wekenlang niemand zagen en alleen voor een kort bezoekje aan de deur een aanspraak hadden of het zelfs moesten doen met contact door het raam. Corona heeft geleid tot extra eenzaamheid. Ik ben daarom blij dat deze maatregel niet terugkeert. Op een verantwoorde manier, met maximaal drie bezoekers en gezond verstand kun je ouderen een bezoekje brengen en de komende tijd een beetje extra voor elkaar zorgen.

Van 1 tot 8 oktober is het de De Week tegen Eenzaamheid. Deze week laten we in Amsterdam Oost zien waar je het hele jaar door terecht kan om andere mensen te ontmoeten. Gelukkig is er ondanks de strenge maatregelen nog van alles mogelijk. Zo organiseert Cultuur Connectie Oost een heel mooi programma met kunstinstellingen zoals NedPho en Theater Oostblok. Op meevaart.nl/week-tegen-eenzaamheid vind je meer informatie hierover. Civic en Dynamo organiseren beide een programma onder de titel ‘de week van de ontmoeting’ en Stichting De Bloem organiseert een cursus met conversatielessen voor mensen die moeilijk contact kunnen leggen. En verder roep ik bewoners en organisaties op nieuwe initiatieven te nemen om mensen met elkaar in contact te brengen. Vooral vernieuwende initiatieven online of met directe buren in de straat zijn nu hard nodig. Neem met een goed idee altijd contact met ons op dan kunnen we kijken hoe we als stadsdeel kunnen helpen.

Vaak denken we bij eenzaamheid aan ouderen. Maar het is terecht dat de laatste tijd meer aandacht geweest voor de eenzaamheid die veel jongeren ervaren. Je zou als achttienjarige nu aan je studie beginnen en een nieuw en vrij leven tegemoet gaan. Ik kan mezelf nog goed herinneren toen in 1997 in Amsterdam kwam studeren en je op je net ingerichte studentenkamer zit en denkt: wat nu? Je wilt mensen ontmoeten en dat zal met uitsluitend lessen op internet niet zo makkelijk gaan. Het gevoel dat de muren op je afkomen en je fysiek behoefte krijgt aan ontmoeting en aangeraakt te worden wordt huidhonger genoemd. Door de coronacrisis is de nieuwe norm elkaar zo min mogelijk aanraken. Dit terwijl een knuffel, een schouderklopje of een arm om je heen juist zo waardevol kan zijn. Helaas kan dit nu nog niet en veel mensen hebben het hier moeilijk mee. Ik denk dat zielehonger op de langere termijn nog erger is. Het alleen zijn put veel mensen geestelijk uit. Het delen van lief en leed is zo menselijk. Uiteindelijk zijn we als mensen groepsdieren. Hopelijk kunnen we bewoners van Amsterdam Oost tijdens de week van de eenzaamheid attenderen op de activiteiten die er in Oost worden georganiseerd. Het kan een mooie stap zijn om mensen in de buurt die dichtbij wonen eens te leren kennen. Durf daarom vooral de stap te maken en kijk op Civic of Dynamo of er een leuke activiteit in het programma zit die bij jou past.

Disclaimer In verband met de nieuwe maatregelen van de persconferentie op 28 september wordt er gekeken welke activiteiten er doorgaan en welke activiteiten worden aangepast.