Achter de betonnen muren van de Bijlmerbajes schuilt een bijzonder verhaal. Robbert Maas en Lubbert de Boer van De Maaltuin zetten in het kale gebouw laten de verhalen tot leven komen in een heus restaurant met een vijf-sterrendiner.

De plek die jarenlang diende als eerste sociale gevangenis van Nederland ademt vandaag de dag nog steeds verhalen die zich er jaren geleden voordeden. Tijdens deze editie van De Maaltuin, krijgen bezoekers de kans om zich in die geschiedenis onder te dompelen. Onder het genot van culinaire smaken en een rondleiding worden de verhalen uit de Bijlmerbajes herbeleefd. Met lakens aan elkaar, een biljarttafel door het raam en zelfs met nepagenten. Bijlmerbajes barst van mooie, ontroerende, ambitieuze én spectaculaire verhalen.

Robbert Maas (r) en Lubbert de Boer (l), de mensen achter De Maaltuin

Als sociale gevangenis was het doel van de Bijlmerbajes om gevangenen te resocialiseren. Er waren geen tralies en het normale leven werd zoveel mogelijk nagebootst. Zo waren er bijvoorbeeld regelmatig optredens van bijvoorbeeld Herman Brood. Tijdens het evenement duik je in het leven dat de gevangenen destijds hadden en krijg je mee hoe zij de gevangenis beleefden. Hier en daar zijn de gestripte ruimtes voor de gelegenheid voorzien van passende aankleding zoals aan elkaar geknoopte lakens, tralies en celdeuren. Zo onderga je een bijzondere ervaring. Nog tot 9 juni tot kun je de Bijlmerbajes beleven.

De Maaltuin vindt steeds weer een andere spectaculaire, locatie met een verhaal. Dit reizende restaurant strijkt neer op verschillende plekken in Nederland. De kassen van Paleis Soestdijk, het Muiderslot, vliegbasis Soesterberg, de Grote Kerk in Naarden… Allemaal geen restaurant, maar plekken met een verhaal die omgetoverd worden tot een sfeervolle culinaire setting. Robbert Maas en Lubbert de Boer zorgen voor een volledige ervaring.

Check www.demaaltuin.nl