Home Groen Leerlingen Vrijeschool Thula maken begin met aanplant groot voedselbos op Jeugdland

Leerlingen Vrijeschool Thula maken begin met aanplant groot voedselbos op Jeugdland

0
Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer feliciteert Meinke Noordam van Jeugdland met het voedselbos.

Op Jeugdland komt een nieuw voedselbos van 500m2. Vandaag hielpen leerlingen van groep vier en vijf van Vrijeschool Thula bij het officiële aanplant moment. De komende periode groeit het voedselbos verder. Leerlingen van twee andere scholen helpen daarbij. Later komen er nog kruiden bij.

Het voedselbos komt aan de noordoost kant van Jeugdland met uitzicht op het water van het Nieuwe Diep. Tientallen verschillende soorten bomen, struiken en kruiden zoals appelbomen, perenbomen, beukenhagen en bosaardbeien vormen straks het voedselbos.

Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer was bij het moment om het belang van een voedselbos voor Amsterdam te onderstrepen. ‘Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast en betrokken deze kinderen bij de natuur zijn’, zegt zij. ‘Eten en drinken zal altijd een van de basisbehoeftes blijven en daarom is het leerzaam voor kinderen om te weten hoe voedselproductie werkt. En dat we daarvoor dus zuinig en met respect met de aarde om moeten gaan. Daarnaast is het voedselbos is een mooie manier om de stad te vergroenen, win-win!’

‘Magisch toch om te bedenken dat deze bomen, struiken en kruiden voor zoveel eetbaars zorgen voor mensen, dieren, insecten, de bodem’, zegt Meinke Noordam, directrice van Jeugdland.’ En dat deze plek over vijftien jaar helemaal anders zal zijn. We gaan er samen goed voor zorgen en spelenderwijs vast veel beleven, leren en ervan smullen natuurlijk.’

Voedselbossen zijn een relatief nieuw fenomeen in Nederland. Ze zijn sterk in opkomst. Een voedselbos is gericht op duurzame voedselproductie. Jeugdland is een van de plekken die de gemeente heeft uitgekozen om een voedselbos aan te leggen.

Het duurt nog even voordat het voedselbos op Jeugdland haar vruchten af gaat werpen. Over wie er straks mag plukken en of daar een vergoeding tegenover komt te staan, wordt nagedacht. Kinderen mogen in elk geval komen plukken, dat is tenslotte de doelgroep van Jeugdland.