Home Nieuws uit Artis Lesther, de laatste kameel van Artis is ingeslapen

Lesther, de laatste kameel van Artis is ingeslapen

0
Foto Hans Heitgeert.

Lesther, de laatste kameel in Artis is ingeslapen. Met een leeftijd van dertig jaar was ze een van de oudste kamelen in de Europese dierentuinen. Haar laatste soortgenoot in Artis overleed in mei 2021 en sindsdien zocht ze veel gezelschap bij de Watoessirunderen die haar accepteerden als een kuddegenoot. Ook kreeg ze veel extra aandacht van de verzorgers, die erg op haar gesteld waren.

Ouderdom gaat gepaard met gezondheidsproblemen die zich over langere tijd ontwikkelen. De fysieke toestand van Lesther was lange tijd stabiel dankzij medicatie, maar in de afgelopen weken verslechterde haar gezondheid verder. Aan het team van haar dierverzorgers en dierenartsen dan de moeilijke taak om met elkaar gesprekken te voeren over de levenskwaliteit van het hoogbejaarde dier. Kunnen we het dierenwelzijn nog waarborgen of legt dit het af tegen het fysieke ongemak? Omdat ze ondanks de behandeling nu toch achteruit ging, is besloten haar te laten inslapen om verder lijden te voorkomen.

Al ruim 90 jaar beginnen bezoekers hun wandeling vanaf de hoofdentree langs de kamelen. Het ‘Kamelenveld’ is inmiddels een alom bekende benaming geworden, alhoewel het verblijf nooit exclusief voor kamelen alleen is geweest. Ze leefden er samen met verschillende andere hoefdieren op het karakteristieke veld.