Home Overzicht Nieuwe voetgangersbrug tussen Czaar Peterbuurt en Oostenburg krijgt 3D geprinte leuning

Nieuwe voetgangersbrug tussen Czaar Peterbuurt en Oostenburg krijgt 3D geprinte leuning

0

Volgend jaar is de Czaar Peterbuurt met Oostenburg verbonden met een nieuwe voetgangersbrug. De brug over de Oostenburgervaart komt te liggen in het verlengde van de Cruquiusstraat. De metalen leuning van de brug wordt deels 3D geprint. Het bedrijf MX3D gaat alle 360 brugspijlers met robots produceren. Laagje voor laagje worden de balusters, de brugspijlers, geprint. Ze zijn allemaal net even anders.

De inspiratie voor de vormgeving van de brug komt vooral uit de rijke, industriële geschiedenis van Oostenburg, waar vroeger schepen en locomotieven werden gebouwd. Daar kwam veel techniek bij kijken. Bij de productie van de brug wordt nu hedendaagse techniek gebruikt. Met 3D-techniek worden de verschillende vormen in de computer ontworpen en vervolgens uitgeprint.

Aan elke kant van de brug komen straks 180 balusters. Elke baluster is nét even anders. De één heeft bijvoorbeeld een net iets grotere verdikking, of is net iets meer gedraaid. Direct naast elkaar merk je het verschil nauwelijks op, maar als ze over de hele lengte op een rij staan, zie je de vorm veranderen. Door dat verschil krijg je in de lengte een soort beweging. Om eenheid te krijgen in de brug met 360 verschillende balusters, is er één kleur bedacht. Het wordt een grijsgroene coating, subtiel zachtgrijs met een tikkeltje groen erin. Die heeft een beetje associatie met een industriële kleur.

De rest van de brug krijgt een simpele uitvoering. Het brugdek rust op twee zware, betonnen pijlers. Het middenstuk wordt uitneembaar. Vanuit de leuning schijnt ‘s avonds verlichting op de balusters. De brug wordt rolstoelvriendelijk: het houten brugdek krijgt een antislipvoorziening en er komt geen opstap. De brug krijgt een lichte helling om een bepaalde doorvaarhoogte te maken. Omdat het hier gaat om brugnummer 2106, is het voorstel de brug ‘Zonnewende’ te noemen – naar 21 juni, de langste dag van het jaar.