Home Dwars nieuws ‘Levensthema’s vormen een bron van inspiratie voor ons theater’

‘Levensthema’s vormen een bron van inspiratie voor ons theater’

0

Een theatervoorstelling in je huiskamer; wie wil dat nou niet? BlondeBIZON bestaat al 16 jaar als collectief. Marianne Kuijper is een bekende in Amsterdam Oost. Samen met Elma ten Boekel heeft zij in 2006 blondeBIZON opgericht: een theater met live muziek, die voorstellingen speelt op festivals en intieme locaties, zoals huiskamers. En wel door heel Nederland! Binnenkort is er een bijzondere voorstelling met acteur Frits Lambrechts.

Lennie Haarsma | Foto Marja Suur

Een theatercollectief dat in huiskamers stukken speelt, gebaseerd op klassieke mythes. Vertel.

Ik had op de middelbare school Grieks in mijn pakket en las al vanaf mijn 12e Griekse mythes. Ik voelde me daar gelijk mee verbonden; de mythes worden nog steeds bewerkt en gespeeld. In onze muzikale voorstellingen gebruiken we de kracht van klassieke, universele mythen als inspiratiebron. We richten we ons op universele thema’s zoals verbinding, loslaten in liefde en de dood. Oeroude thema’s die ontzettend actueel zijn en ons blijven raken. Onze voorstelling Huis van Hades over de onverteerbaarheid van de dood is gebaseerd op de befaamde Orpheusmythe. Ik schreef de tekst in het café bij museum ‘Tot Zover’ bij De Nieuwe Ooster.

De voorstelling Ik begin bij jou (of wat doet die kangoeroe in mijn kamer?) spelen we al 10 jaar; we vertellen met lichtheid een meeslepend verhaal over een intense relatie tussen moeder en dochter. Over vasthouden en loslaten. Ook weer gebaseerd op een klassieker: de mythe van Demeter en Persephone. Met theater wil ik mensen raken in hun binnenste en de kleinschaligheid van een huiskamer is er heel geschikt voor. Muziek speelt een belangrijke rol bij de theaterthema’s. Er wordt letterlijk een snaar mee geraakt. Daarnaast krijgt humor ook een glansrol, want er moet ook flink gelachen kunnen worden!

Ik denk dat we al wel in meer dan zeventig huiskamers in Amsterdam-Oost hebben gespeeld. De voorstellingen duren meestal een uur en het gasthuis zorgt samen met ons voor de pr; per voorstelling kunnen er vijfentwintig tot dertig mensen komen.’

De bijzondere voorstelling ‘Je Zal Jezelf maar Zijn’ met Frits Lambrechts is in de maak; waar gaat die voorstelling over?  

‘Frits Lambrechts is een bekende van Elma, 85 jaar en gastbizon in deze voorstelling; hij speelt een oude man die op het punt staat het leven te verlaten. Ik speel zijn kleindochter, die in verwachting is. Het ongeboren kind heeft een bijzondere rol! Opa, dochter – gespeeld door Elma – en kleindochter, zijn intens verbonden, zingen elkaar de tent uit en hebben elkaar zwijgend lief. De voorstelling is een worstelende ode aan afkomst, aan hoe en wie je bent (geworden). Er komen autobiografische elementen  in  voor, waarbij we ook taboes willen doorbreken: een zwaarte waar altijd een tegenkleur aanhangt. De try-outs zijn eind van dit jaar en de voorstellingen zullen vanaf januari in o.a. huiskamers gespeeld worden.’ Voor de speellijst: zie blondebizon.nl.

Een klein uitstapje naar je andere theatergezelschap ‘Theater als het ware’.

’Theater als het ware’ heb ik samen met Job Raaijmakers – ook uit Oost – in 2021 opgericht. We maken absurd-filosofisch en feestelijk theater voor de hele familie. Vanaf oktober gaan we op tournee met Het Kado – Als het ware: een spannende toneeltrip met fysiek spel in een inventief decor, waarin gespeeld wordt met verwachtingen en getoverd met de tijd. De ode aan het wachten is geïnspireerd op de klassieker Wachten op Godot van Beckett en geschikt voor een ongeduldig publiek vanaf 6 jaar. Op 29 oktober is de première in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam.’

  • blondeBIZON bij jou thuis? Dat kan!
    [email protected] | 06-23964315 | www.blondebizon.nl | FB/blondebizon.
    Als je op de hoogte wilt blijven kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.