Home Kunst Licht verbindt!

Licht verbindt!

0
Femke Schaap combineert haar lichtkunst met het vakwerk van de kerk in Unna.

Wat verbindt Polderlicht uit Amsterdam met het Zentrum für Internationale Lichtkunst in het Duitse plaatsje Unna? Loes Diephuis en John Prop van de Stichting Polderlicht initiëren en organiseren vanaf 2001 lichtkunstprojecten in de openbare ruimte van Amsterdam-Oost.

Lennie Haarsma

De Parklicht-avonden in het Oosterpark in 2017, 2018 en 2019 bleken voor het publiek een ware ‘ontdekkingstocht’ door het Oosterpark. Het bezoek van de Nederlandse directeur van het Zentrum für Internationale Lichtkunst aan Parklicht 2019 leidde tot het idee om rond het museum een lichtkunstfestival te organiseren. Het 20-jarig jubileum van dit enige museum voor lichtkunst ter wereld, was een goede aanleiding. Loes en John togen naar Unna en zochten er tien markante plekken om lichtkunst te vertonen. Tien Nederlandse kunstenaars maakten de werken op het Dutch (de) Light festival dat van 29 tot 31 oktober plaatsvond in Unna. Gelukkig toeval na een jaar uitstel in verband met corona: het twintigjarig jubileum van Polderlicht viel samen met het jubileum van het centrum voor internationale lichtkunst.

Dit keer gingen de kunstwerken een gesprek aan met de (klein)stedelijke omgeving van Unna. Net als tijdens Parklicht werden abstracte, stille kunstwerken vertoond, gebaseerd op wit licht. Enkele van de kunstenaars hebben ook meegewerkt aan één of meerdere Parklichtavonden. Veel bezoekers – ook uit Nederland – bezochten dit kleine lichtfestival in het Ruhrgebied.

Links Philip Vermeulen | Rechts Lichtkunst van MMC Schobbe: reflecterende spiegels met telkens een ander resultaat.