Home Eten&Drinken Liefde gaat door de maag: Het Keukencollectief gaat bewoners in Oost met...

Liefde gaat door de maag: Het Keukencollectief gaat bewoners in Oost met elkaar verbinden

0

Samen met elkaar koken, recepten delen, of een buurtdiner organiseren. Zo is er buurtkok Lian, die haar overheerlijke recept voor Surinaams gemberbier met ons deelde. Tim, die een workshop Koreaanse kimchi organiseert voor de buurt, en Jack, die een Libanese dineravond voor de buurt organiseert.

Samen genieten van eten verbindt. Het Keukencollectief in communitycentrum De Meervaart, wil (culturele) uitwisseling en verbinding stimuleren, door middel van eten. Want we weten allemaal: liefde gaat door de maag. Het Keukencollectief is er voor iedereen in Oost die van samen koken en eten houdt. Iedere buurtkok mag meedoen.

Nieuwe aandacht voor verloren technieken

Speciale aandacht is er bij Het Keukencollectief voor het conserveren (langer houdbaar maken) van eten. Met de komst van de vriezer en de koelkast is veel kennis over het langer houdbaar maken van eten verloren gegaan. Sinds kort is de belangstelling voor conserveringstechnieken echter weer toegenomen: We zijn ons ervan bewust geworden dat we duurzamer met ons voedsel om moeten gaan, om voedselverspilling te voorkomen. Denk bij geconserveerd eten bijvoorbeeld aan: chutneys, sambals, pickles, azijnen en andere lekkernijen. Door deze recepten met elkaar te maken en te delen, bouwen we een archief op van heerlijke recepten uit alle windstreken – gewoon te vinden in onze eigen buurt.

Levend archief

Met alle recepten van onze buurtkoks legt Het Keukencollectief een “levend archief” aan van alle smaken en conserveringstechnieken die er in Amsterdam-Oost te vinden zijn. Op termijn zijn ze van plan om ook een productlijn op te zetten van conserven, die te koop zullen worden aangeboden.

Doe mee

Wil jij je recept delen, of op een andere manier meedoen met Het Keukencollectief? Dat kan! Neem contact op met Gerrit via [email protected].

Leuke evenementen op de agenda

op 19 mei is er een workshop kimchi maken, en op 26 mei is er een bijzonder Libanees diner, waar we met elkaar in gesprek zullen gaan over het thema ‘gelukszoekers’.