Ruim 150 mensen maken wekelijks gebruik van de voedseluitgifte in het Brinkhuis. Vrijdag 20 oktober kwam fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer Lillian Marijnissen een handje helpen. Ze wilde horen waarom een initiatief als dit nodig is.

Als een volleerde journalist ondervroeg Lillian de graag van de initiatiefnemers, Marja Remesar en Raoul Wartes. Voedselkracht vraagt geen papieren of identiteitsbewijs van de bezoekers. Het voedsel wordt verzameld bij winkels uit de buurt. ‘Dat is elke week een hele klus,’ zegt Marja, ‘gelukkig hebben we een paar vaste bakkers. Winkels die mee willen doen zijn van harte welkom!’
Studenten van de Hogeschool van Amsterdam doen onderzoek naar de achtergronden van de problematiek en geven tips om ondanks de armoede toch gezond te eten. Een Oekraïense opvang haalt het overgebleven voedsel op.

Vlak voor de uitgifte begon, reikte Lillian de gouden roeispaan uit. De roeispaan staat symbool voor mensen die tegen de stroom in durven te roeien en bijdragen aan de samenleving. Uiteraard gaf Lillian de tomaten aan de bezoekers.

Check heartlinq