Home Overzicht Luxe huurappartementen in voormalig Van Swindentheater

Luxe huurappartementen in voormalig Van Swindentheater

0

Al een tijdlang staan er hekken voor het pand in de Eerste van Swindenstraat waarin Zeeman een winkel had. Achter die hekken is WJ-projects momenteel bezig met de ontwikkeling van dertien luxe verhuurappartementen. Volgens de ontwikkelaar blijft de winkel van Zeeman in het pand en komen in de plint twee pinautomaten.

Het pand aan de Eerste van Swindenstraat heeft een bijzondere historie. Op de plek van het huidige gebouw opende de familie Swaap in 1913 het Van Swindentheater, een middelgrote bioscoop met 480 stoelen. In 1935 ging het gebouw, samen met drie buurpanden, tegen de vlakte. Daardoor ontstond een bouwterrein van ongeveer 16 bij 16 meter, niet overmatig groot dus voor een bioscoop. De architecten Oscar Rosendahl en Jan Wils (ook de architect van het City Theater) hebben met deze ruimte gewoekerd en er is in een half jaar tijd een theater verrezen. Volgens dagblad De Tijd zag het er met zijn sobere architectuur en de warme kleuren en verlichting van het interieur zeer aantrekkelijk uit. Het was met 475 plaatsen in de zaal en op het balkon geen grote bioscoop, maar een echt buurttheater. De feestelijke opening was op 26 maart 1936.

Het theater sloot op 27 juni 1965 voorgoed. Er was niet veel aandacht voor. Alleen het dagblad De Waarheid memoreert het einde en schreef dat het einde ook het gevolg was van de toename van het aantal beeldbuizen.

Het Van Swindentheater bij de opening op 26 maart 1936. Foto Stadsarchief