De Javastraat staat volgens stadsdeelbestuurder Rick Vermin bekend als de ‘urban jungle van Oost’. Het is er druk en chaotisch. Daarom is het urgent om zo snel mogelijk nieuwe maatregelen door te voeren die de verkeersveiligheid verbeteren voor bewoners en winkelende publiek. Dat gaat gebeuren met verschillende aanpassingen voor het verkeer.

Vanaf 9 augustus staan er paaltjes om de spoortunnel in de richting van de Eerste van Swindenstraat naar de Javastraat af te sluiten.

Vrachtwagens kunnen vanwege de hoogte sowieso niet onder de tunnel tussen de Javastraat en de Eerste van Swindenstraat door. De uitzondering tussen 07.00 en 14.00 geldt vanaf het moment dat eenrichtingsverkeer op de Javastraat wordt doorgevoerd. Dan mogen vrachtwagens in de eerste periode tussen 07.00 en 14.00 wel nog in twee richtingen op de Javastraat rijden om de straat te kunnen verlaten. De uitzondering voor vrachtverkeer geldt dus niet voor de spooronderdoorgang, maar in de toekomst voor het eenrichtingsverkeer in de Javastraat. Het effect van deze maatregel wordt nauw in de gaten gehouden door een groep bewoners en later wordt er geëvalueerd.

In de tussentijd bereidt stadsdeel Oost stappen voor om ook het eerste deel, tussen de Celebestraat en de Sumatrastraat, eenrichting te maken. Daarnaast worden er voorbereidingen getroffen voor de kruising Celebestraat-Zeeburgerdijk. Op deze kruising moeten aanpassingen worden doorgevoerd zodat vrachtwagens hier het gebied kunnen verlaten. Wanneer dit gelukt is, kan de spooronderdoorgang richting de Eerste van Swindenstraat ook worden afgesloten voor vrachtverkeer in de ochtend en begin van de middag.

Om het oversteken veiliger te maken komen er op een later moment komen twee zebrapaden op de kruising Celebesstraat en Javastraat en een zebrapad op de kruising Pontanusstraat en Eerste van Swindenstraat zuid.