Home Overzicht Maatregelen nodig tegen bodemdaling Sluisbuurt

Maatregelen nodig tegen bodemdaling Sluisbuurt

0

Vorig jaar bleek dat in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland extra maatregelen nodig zijn tegen bodemdaling. De bodem daalt hier in dertig jaar niet 20 centimeter, wat normaal is, maar wel 50 tot 80 centimeter. Dit heeft gevolgen voor de straten en pleinen en kabels en leidingen. Huizen en gebouwen blijven gewoon op hun plek, want ze staan op palen die diep in de grond zitten.

Om schade en andere gevolgen in de toekomst te voorkomen, worden nu maatregelen genomen. De aanpak bestaat uit een combinatie van maatregelen en technieken. Met drukterpen die bestaan uit zandhopen van 1,5 meter wordt water uit de grond geperst.

Een andere maatregel gebeurt met verticale drainage. Met lange dunne buizen kan versneld water worden verwijderd. Daarnaast wordt de ondergrond verhoogd met licht zand. Daarmee wordt het zware zand vervangen, zodat de bodem niet verder daalt.

Toen bleek dat er in de Sluisbuurt sprake is van extra bodemdaling, werd ook onderzoek gedaan in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat de bodem daar niet extra daalt. Op de Bedrijvenstrook gebeurt dit wel. Daar zijn all maatregelen genomen. Voor de toekomstige Baaibuurt worden nog plannen gemaakt.